Läses just nu - 1984, George Orwell

Året är 1984, platsen är London, Flygbas 1 (före detta Storbrittanien). Winston Smith jobbar på Sanningsministeriet. Han ändrar faktafel i artiklar. Eller om man ska vara helt korrekt: han ändrar fakta. Världen ser inte riktigt ut som den gjorde innan femtiotalet. Efter Revolutionen tog Storebror och hans makten, och samhället är nu ett övervakningssamhälle som slår Sovjetunionen på fingrarna. I varje hus och lägenhet finns så kallade teleskärmar. Dessa tar upp allt ljud högre än en låg viskning och filmar allt som händer i rummet, hela tiden. På nätterna förs människor bort för att aldrig komma tillbaka. De blir opersoner, skrivs ut ur historien och har helt enkelt aldrig existerat. Alla artiklar där deras namn står med ändras, alla foton förfalskas, alla filmer likaså. Partiet skriver om historien precis så att den passar dem själva.

Winston är en av de personer som anser att detta är fel, mycket fel. Problemet är att om någon får reda på att han ens tänkt en sådan tanke (Krimtänk, heter detta på nyspråk*) kommer han avrättas och förmodligen skrivas ut ur historien. Med denna kunskap lever Winston ett liv han inte vill leva. Och han försöker desperat hitta en utväg ut ur det. Och framför allt: störta Storebror så att kommande generationer ska slippa leva ett liv i ett sådant extremt förtryck som han lever i.

1984 är en hemsk bok, en mycket, mycket hemsk bok. Den verkligheten Winston lever i är ett rent helvete. Att ha ett parti som skriver om historien så att den passar deras åsikter; för bort och avrättar alla som ger ett sken av att misströsta dem; som lär upp barn att ange sina föräldrar om dessa verkar fientligt inställda till partiet, det är hemskt.
Boken är otroligt bra skriven, och den påminner väldigt mycket om Aldous Huxleys Du sköna nya värld (Brave New World, 1932). Och precis som i Huxleys bok är 1984 bäst i början då den förklarar hur världen fungerar och vilka regler som gäller. Den mer skönlitterära delen som följer är inte lika intressant, även om också den är mycket välskriven.

Dystopiska böcker är trevligt. Om de är bra skrivna vill säga. Till skillnad från Huxley går det inte att diskutera huruvida 1984
är en dystopi eller utopi, det finns bara ett svar på den frågan. Det märks att boken är skriven under andra världskriget, då influenserna från Sovjet är mycket tydliga. 1984 är en protest, och en varning om hur fel det kan gå. Det är en bra bok, som ger väldigt mycket att tänka på. En bok som alla bör läsa.


*Nyspråk är det språk som i 1984 kommer ersätta det nuvarande språket. Det finns för tillfället 9 utgåvor av detta. Språket är utformat så att de tar bort alla onödiga ord, rensar ut massa verb, adjektiv, adverb etc etc. Detta för att det inte ska vara möjligt att använda språket på ett kriminellt sätt. Det ska inte gå att tänka fel, då dessa ord inte längre existerar. Det beräknas att 2050 kommer ingen längre prata engelska, utan bara Nyspråk.

Kommentarer
Postat av: Markus

Hmm, det kanske är en bok som bör läsas. Men känns som att det kapitlet ligger lite längre bort än vad jag i nuläget kan greppa. :P

2008-10-31 @ 11:50:44
URL: http://thesyndicates.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0