Death Note

Death Note är skriven av Tsugumi Ohba och tecknad av Takeshi Obata. Utgiven på svenska av Egmont Kärnan.
Det hela börjar med att en av dödsgudarna, Ryuk, ”tappar” sitt häfte, Death Note, i människornas värld. En ung student vid namn Light Yagami plockar upp det. Han lär sig snabbt hur det fungerar – Skriver man en människas namn i boken, samtidigt som du håller en mental bild av denne i huvudet, kommer han/hon dö av en hjärtattack exakt 40 sekunder senare. Light bestämmer sig för att använda häftet för att rensa världen på alla brottslingar, skapa en värld där ingen vågar begå brott, en värld där han agerar gud. Saker går dock inte riktigt som Light har tänkt sig. Ryuk kommer till människornas värld för att se hur det går för Light, och polisen har tagit hjälp av en mästerdetektiv som kallar sig L för att få fast personen som står för alla dödsfall.

Death Note är… Bra. Den är riktigt, riktigt bra. Storyn är mycket genomtänkt, allt som händer har en konsekvens, och allt som händer har en baktanke av författarna. Det finns inget som är inslängt bara för att det häftigt. Fokus ligger på tanke snarare än handling, och det är verkligen ingen actionmanga det här inte. Tvärtom. Det är väldigt mycket text och väldigt lite rörelse. Och tack och lov för det. Det finns tillräckligt med manga där all fokus ligger på häftiga strider, snygga vapen och karaktärer med drag som är så utmärkande att det blir löjligt. Det är skönt med en mer vuxen serie, där det viktiga är vad som sägs, och inte vad som görs.

Tsugumi Ohba är en mycket duktig manusförfattare som inte lämnar något åt slumpen. Karaktärsgalleriet är mycket intressant. Samtliga personer som är viktiga för seriens utveckling presenteras tydligt och får utmärkande drag, både till utseende och personlighet. Det ligger även stor vikt på karaktärernas psyke. De är inte svarta eller vita, men inte heller en grå sörja. Detta framgår mycket tydligt i karaktärernas tankar och handlingar. De är inga arketyper, utan mer människor.

Jag vet inte hur man fattar sig kort i en recension, så här kommer mer.

Teckningarna är mycket tydliga, detaljerade och skickligt gjorda. Rent grafiskt sett finns det ingenting att klaga på. Till och med den strykfule Ryuk har sin charm. Om vi nu ska leta efter nackdelar, hittar jag en. En enda. Det är svårt att hänga med. Inte så att det är ologiskt på något sätt. Snarare det att personerna i boken är så pass smarta att det är svårt att hänga med i deras planer och tankar. Detta är verkligen ingen bok för någon som inte gillar att tänka. Man ställs inför ett problem, man får se problemet ur (minst) två synvinklar, man får lösningen presenterad för sig. Ungefär så går det till. Och däremellan gäller det att hänga med på allt som händer. Jag gillar det. Skarpt.

Stämningen i böckerna är storstadsmiljö. Det utspelar sig i Tokyo och för det mesta visar det sig ganska tydligt. När de är utomhus ser man höghus, stora kontorsbyggnader fulla med fönster, lägenheter, parker. De har byggt upp ett levande Tokyo för oss, helt enkelt.
Som ni märkt har jag så gott som enbart sagt positiva saker hittills. Men det är så det är, det finn knappt några negativa delar med Death Note. Möjligtvis är fingrarna och tårna lite långa ibland, men det är helt klart överkomligt.
Jag gillar storyn, jag gillar teckningarna, jag gillar personerna, jag gillar stämningen och jag älskar mangan. Betyg:

10/10

Kommentarer
Postat av: Markus

En OTROLIGT utarbetat recension må jag säga, Den va väldigt omfattande och täckte de största delarna av seriens innehåll. Jag själv kan säga att (efter endast ha läst en bok) den är otriligt läsvärd och man fastnar i stort sett direkt. Gillar man manga är det här en av de serier som MÅSTE läsas.!



Kort och gott en bra recension på en bra manga!



Btw, Det finns någon hemsida som piratkopierar tidningar/magasin och lägger ut på sin hemsida fullt möjligt att läsa för vem som helst! Kolla där om det finns något om rollspel/spel/brädspel etc.!

Heter typ Magazines eller något åt det hållet (stod i Metro)



Fortsatt lycka!

2008-08-20 @ 13:29:40
URL: http://thesyndicate.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0