Tinnitus Sanctus

16 November, Edguys senaste platta, Tinnitus Sanctus, släpps.
26 November, jag går in på Rocks i Göteborg och köper den limiterade utgåvan av just denna skiva.

Vad tycker jag om Tinnitus Sanctus? Det första jag kommer att tänka på efter några genomlyssnar är att den är väldigt kompakt. Jag hittar verkligen inget annat ord som passar bättre än just kompakt. Det finns inte lika många utsvängningar som på tidigare skivor. Tinnitus Sanctus håller en mer seriös ton rakt igenom. Även om Tobias Sammets ständiga ironi och skämtsamma ton också finns där märks den inte riktigt lika tydligt som innan.
Precis som vanligt med Edguy finner vi starka refränger, grymt bra texter och fantastiska kompositioner. Och precis som vanligt är det Tobias Sammet som skrivet allt, både text och musik. Även denna gång är det Sascha Paeth som står för produktion och mixning, precis som han gjort för samtliga Avantasiaalbum och Edguys förra platta. Och det låter riktigt bra. Ingenting att klaga rent produktionsmässigt.
I den limiterade utgåvan får du, förutom Tinnitus Sanctus, ytterligare en skiva där du finner en inspelning från en livekonsert i Los Angeles, 2007, tagen från Rocket Ride World Tour. Här får vi en insikt i hur otroligt bra Edguy är live, vilken energi de har och vilken fantastisk sångare Sammet egentligen är. Att lägga ut några kronor extra för att få den är det helt klart värt.

Allt som allt är det en mycket bra skiva, även om den kanske inte riktigt lever upp till Avantasias Scarecrow (2008). Låtarna är starka och det finns väldigt få spår som inte levererar. Likaså är texterna precis som vanligt helt fantastiska. Ett bra exempel på det är från låten Dragonfly:
"You wanna fly so you drag on flies
Drag on dragonflies"
Jag gillar det skarpt.

En sak som är säker med Edguy är att du vet vart du har dem. Även om det alltid finns överraskningar med varje ny platta är det ändå alltid Edguy vi får. De förändras inte, de utvecklas.

Betyg: 9/10

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0