Derut

I sydvästra Västmark, några dagsmarscher norr om Quilla, ligger den lilla handelsbyn Derut. Byn ligger precis i korsningen för städerna Quilla, Västborg och den lilla fiskebyn Earlia. När handelsmän reste mellan de olika städerna var det korsningen som blev en av mötesplatserna på vägen. Då det inte var någon plats där någon bodde permanent var det mer av en tältstad, ett handelscentrum på vägen. Till slut blev det så att några få personer stannade kvar på plats och organiserade för de som reste. De började prata om att börja bygga en by som bestod av hus istället för tält på platsen, så att det skulle bli lättare för de resande handelsmännen. Att ta ett rum över natten är ju alltid lättare än att resa ett helt tält, menade dem.

Dessa män mellan 20 och 40 år fick till slut genomfört det de pratade om, de grundade byn Derut. De började även kalla sig De Vise. Mest för att de tyckte de var smarta när de ville grunda en by. Mer om De Vise i senare kapitel.

Nu för tiden är Derut den by som De Vise ville ha från början. Det finns gott om fasta invånare, och handelsmännen kommer med de förnödenheter byn inte kan skaffa fram på egen hand. Nyheter kommer de med också.

Då De Vise ansåg att ett handelscentrum bör passa alla bestämde de att kyrkan i byn skulle ta emot alla, oavsett tro, så länge dessa sköter sig. Därför är kyrkan inte byggd enligt några speciella regler, utan är snarare ett stort hus med gott om plats. Många besökare som är djupt troende tycker detta är en dålig idé och kräver att åtgärder måste vidtas. Men då Derut är en handelsmittpunkt som inte har råd att förlora fler besökare än absolut nödvändigt behåller de samma regler som de gjorde upp från början.

Utöver kyrkan finns även ett torg. Torget ligger i västra delen av byn och är den plats där handelsmännen säljer och byter sina varor. Även torget kommer tas upp senare.

Byn är uppbyggd så att det bara finns en enda stor väg. Den är en avstickare från den stora vägen som leder mellan Quilla och Västborg. Följer man den kommer man till slut fram till kyrkan. Längst med den stora vägen ligger så gott som samtliga hus i byn. En mindre väg tar även av åt vänster och leder till torget. Vid korsningen mot torget finns även byns stora brunn.

Strax norr om Derut ligger Västra skogen, och till söder ligger havet, och Earlia.


Kommentarer
Postat av: Alx

Jag ser fram emot morgondagens tillställning! Men, borde inte torget ligga alldeles i mitten av byn, på huvudgatan? Och hur vet man att det är en kyrka om det mest är en stor byggnad?Utomordentlig blogg annars, trevlig läsning även om jag får reda på nästan allt som står i den på andra håll.

2008-09-25 @ 20:14:25

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0